Afvalcontainers
In Velsen staan verschillende soorten afvalcontainers. HVC levert en beheert de afvalcontainers en behandelt al uw vragen over de afvalcontainers.
Soorten containers
- restafvalcontainers voor 30 liter zakken
- restafvalcontainers voor 60 liter zakken
- containers voor groente-, fruit en tuinafval en etensresten (gft)
- containers voor plastic, blik en drinkpakken (pbd)
- containers voor glas
- containers voor textiel
Containers op de kaart
Op de kaart velsen.maps.arcgis.com ziet u de precieze locaties van alle afvalcontainers in Velsen. Rechts op de kaart kunt u een keuze maken voor het type container waar u naar zoekt. (Als u bijvoorbeeld klikt op het driehoekje bij restafval 30 liter, dan lichten alle containers waar u uw restafvalzak van 30 liter kunt inleveren op. Links op de kaart kunt u in- of uitzoomen of bij het vergrootglas uw adres invoeren.)
Restafvalcontainers
Restafval is nog steeds de grootste hoeveelheid van ons huishoudelijk afval. Door beter afval te scheiden moet dat komende jaren steeds minder worden. Restafval wordt in de meeste wijken met ondergrondse containers ingezameld. De toegang tot ondergrondse restafvalcontainers is geregeld met een afvalpas.
Restafvalcontainers voor 30 en 60 liter restafvalzakken
Er zijn 100 ondergrondse restafvalcontainers met een inworpklep voor een 30 liter restafvalzak. Alle andere ondergrondse restafvalcontainers hebben een inworpklep voor een 60 liter restafvalzak. Het aantal liter staat op de klep van de container aangegeven.
30 en 60 Liter inworp-openingen hebben te maken met het recycle-tarief. Zo kunnen inwoners ook kleinere zakken tegen een lagere prijs weggooien.
De 30 liter-containers worden toegankelijk voor alle inwoners in een wijk. Afhankelijk van het gebruik en de ervaringen krijgen meer restafvalcontainers een opening van 30 liter.
Volle restafvalzak in de restafvalcontainer
We kijken niet naar het gewicht van het restafval. Het gaat om het aantal keer dat u een restafvalzak in de ondergrondse container gooit. Het is aan te raden om alleen een volle zak restafval van 30 of 60 liter weg te gooien. Wanneer u elke dag een klein zakje (bijvoorbeeld 5 liter) restafval weggooit, betaalt u meer dan nodig is.
Storing klep restafvalcontainers
Het gebeurt soms dat de klep van de ondergrondse restafvalcontainer vastzit. U hoort dan vaak wel een klik als u met uw afvalpas de container probeert te openen, maar hij wil niet open. In dat geval betaalt u hier niet voor. Het systeem registreert alleen afval op uw afvalpas als de klep helemaal open en dicht gaat. Meld een storing aan klantenservice@hvcgroep.nl of via de klantenservice HVC of bel naar 0800 0700.
Containers voor glas, papier, textiel en plastic, blik en drinkpakken
Naast afval dat aan huis wordt opgehaald, zijn er in heel Velsen ook ondergrondse afvalcontainers voor glas, papier, textiel en plastic, blik en drinkpakken (pbd). Daar kunt u het betreffende afval naar toe brengen.
Bij veel scholen en sportverenigingen kunt u ook uw papier kwijt, die u daarmee bovendien financieel steunt.
Containers voor groente-, fruit- en tuinafval en etensresten
Bij hoogbouwwoningen staan containers voor gft en etensresten (gft) zodat u uw afval nog beter kunt scheiden. Deze opent u met uw afvalpas.
We laten de nieuwe gft en etensrestencontainers regelmatig goed schoonmaken. Voordeel van het goed scheiden van gft en etensresten is dat het restafval in uw vuilnisbak veel minder stinkt.
Containers voor textiel
Waar mag mijn oude kleding naartoe? Stuk of heel: wij ontvangen graag textiel. Kleding die nog goed te gebruiken is, gaat naar de kringloopwinkel of naar landen waar ons textiel zeer welkom is. Uw oude kussenslopen, gordijnen, schoenen, sokken en knuffels mogen ook bij het textiel! Maar ook bijvoorbeeld ondergoed dat u niet meer gebruikt, mag u in de textielcontainer doen.
Textiel kan ingeleverd worden bij het afvalbrengstation of een textielcontainer in de buurt. In de HVC-app is bij verzamelcontainers te zien waar u op de dichtstbijzijnde plek uw textiel kunt inleveren. Op HVC staat ook deze informatie.