Duurzaam verhaal Willem: 'Ook een oud pand kun je duurzaam maken: ons is het gelukt'

12 november 2020
Duurzaam verhaal

Willem Jonkman, oprichter van BTAC Solutions, is jaren geleden al de duurzame weg ingeslagen. Hij bouwde onder meer zijn eigen warmtepomp en recyclet bedrijfsafval zo zorgvuldig mogelijk. Als duurzame pionier in het havengebied van IJmuiden wil hij graag andere bedrijven helpen om verder te komen. “Een oud pand verduurzamen is maatwerk, dan is het goed als je kunt leren van de ervaringen van anderen.”

BTAC Solutions is een elektronica-productiebedrijf met 28 medewerkers, dat onder meer ledverlichting, beveiligingscamera’s en ontruimingssystemen voor bedrijven maakt. Zuinig omgaan met energie is voor Willem vanzelfsprekend; dertien jaar geleden legde hij al ledverlichting aan in zijn eigen bedrijfspand. Het is ook alweer zo’n zeven jaar geleden dat hij zijn eigen warmtepomp bouwde. Om de warmte te verspreiden, legde hij in zijn productieruimte zelf een nieuwe vloer aan met vloerverwarming. Daarna kon het bedrijf van het gas af. Een flinke prestatie, waar hij opvallend nuchter over spreekt: “Het werd toen nog niet zoveel gedaan, maar het is geen rocket science.”

Hoewel het oude pand niet heel goed is geïsoleerd, is het rendement van het warmtesysteem toch groot.

Op weg naar energieneutraal

Een andere milieubewuste keuze is dat het bedrijfsafval heel zorgvuldig wordt gescheiden voor recycling. “Daar gaan we heel ver in; hoogwaardige elektronica verwerken we bijvoorbeeld apart. Gelukkig hebben we een groot pand, zodat we het afval op kunnen slaan tot het voor een vrachtwagen nuttig is om het op te komen halen.”

De volgende stap die Willem wil zetten, is om volledig energieneutraal te zijn. Hij heeft al een plan liggen om 220 zonnepanelen op zijn dak te leggen. Daarnaast zou hij ook graag een kleine windmolen op zijn terrein plaatsen. “De combinatie is ideaal, want we hebben niet altijd goede zomers, maar waaien doet het hier in de IJmond altijd wel.”

‘Kom vooral eens kijken’

Willem Jonkman is lid van de kerngroep van GreenBiz IJmond. In deze ondernemersvereniging komen bedrijven samen die met elkaar het havengebied willen verduurzamen.

Via deze vereniging kunnen deelnemende bedrijven een gratis energiescan krijgen. “Mijn bedrijfspand heeft al energielabel A, dus ze konden me eigenlijk niets adviseren”, vertelt Willem. “Het is eerder andersom: wij kunnen een voorbeeld zijn voor anderen. En dat doe ik ook graag. Andere ondernemers kunnen altijd bellen voor een afspraak om bij mij te komen kijken.”

Hij wil anderen vooral behoeden voor vergissingen, want hij merkt dat in de wereld van verduurzaming soms nog erg weinig kennis aanwezig is. De grootste valkuil is volgens hem om verkeerde installaties aan te schaffen, die niet doen wat ze beloven. “Je ziet producten op de markt, waarvan het resultaat veel te rooskleurig wordt voorgesteld. Ik heb wel mensen gesproken die heel teleurgesteld waren, omdat niet de besparing werd behaald waar ze op hoopten. Het is goed om kritisch te blijven denken en goed na te rekenen wat de kosten en opbrengsten zijn.”

Voor de toekomst

Alleen denken aan het verdienmodel is volgens hem vragen om teleurstellingen. “Ik heb heel veel bespaard, onze elektriciteitsrekening is een lachertje vergeleken met de vorige eigenaar van dit pand. Maar ik heb er ook veel geld ingestoken. Ik doe dit niet om te verdienen, ik doe dit omdat ik mijn kleinkinderen niet wil opzadelen met de troep die wij hebben gemaakt.”

Tips

  • Ga altijd eerst bij andere bedrijven kijken en leer van de ervaringen die zij hebben opgedaan.
  • Als je een installateur nodig hebt, zoek dan iemand die met jou op één lijn zit. Installateurs die niet zoveel hebben met duurzaamheid, beoordelen misschien sneller dat iets niet kan.
  • Denk niet alleen aan wat je kunt verdienen, doe het voor je achterkleinkinderen.