Geveltuintjes
Lang niet iedereen heeft een eigen (voor)tuin. Toch kunt u ook zonder tuin uw eigen woonomgeving groener maken, bijvoorbeeld met een geveltuintje. Geveltuintjes zijn smalle onbetegelde stroken groen tegen de gevel van gebouwen.
De bloemen en planten in een geveltuintje brengen gezelligheid en kleur in de straat en met een geveltuin helpt u de vogels, vlinders en bijen. Door tegels weg te halen en plantjes neer te zetten, zorgt u er bovendien voor dat er minder wateroverlast ontstaat. Ook zorgt groen voor verkoeling. Elke verwijderde tegel helpt, dus ook een geveltuin. Wist u trouwens dat planten in de volle grond minder water nodig hebben dan planten in bakken en potten?
Wilt u een geveltuintje aanleggen?
Laat het ons dan wel even weten, dan zorgen wij ervoor dat uw tuintje niet per ongeluk verwijderd wordt (bijvoorbeeld omdat het voor onkruid wordt aangezien). Ook als u advies nodig heeft, mag u contact opnemen. We kunnen bijvoorbeeld helpen met het kiezen van de juiste planten voor het geveltuintje.
Als u met meer buren uw straat wil vergroenen, kunnen we eventueel helpen met het weghalen en afvoeren van tegels en zand. Neem contact met ons op via groen@velsen.nl. We kijken dan samen naar de mogelijkheden.
Aan de slag
Enthousiast geworden? Bekijk onder de foto het stappenplan. Dezelfde stappen staan ook uitgelegd in een flyer die we af en toe uitdelen of door de brievenbus gooien.
Stappenplan geveltuintje
Stap 1 - Vraag toestemming
Heb je geen voortuin? Vraag de huiseigenaar, woningbouw of gemeente om toestemming voor het maken van een geveltuintje.
Het geveltuintje mag max. 45 cm diep (1,5 stoeptegel) en gevelbreed zijn. Kijk of er minimaal 120 cm stoep over blijft.
Stap 2 - Maak een plan
Hoeveel zon staat er op je gevel? Kies hier de planten, kruiden en struiken op uit. Kies bijvoorbeeld voor lavendel, kattenkruid, zeepkruid of stokrozen.
Tip! Houd ventilatierooster, verlichting en beluchting vrij. Let ook op kabels!
Stap 3 - Verwijder tegels
Graaf wat zand af en vermeng de rest met tuinaarde. Zet de plantjes in de tuinaarde. Gebruik de tegels als rand van de geveltuin, zodat de stoep niet verzakt.
Weet: De grond blijft van de gemeente en je ruimt het weer op als je verhuist.
Stap 4 - Onderhoud geveltuintje
Geef je verse geveltuin regelmatig water. Je onderhoudt het zelf en houdt het netjes. Blijkt dit lastig, vraag dan een buurtbewoner met groene vingers om hulp.
Zo kan iedereen genieten van het eindresultaat!
Tip - Regenwater gebruiken
Mocht u in de buurt van de geveltuin een regenpijp hebben lopen, dan kunt u overwegen om de regenpijp af te koppelen en aan te sluiten op een regenton. Zo kunt u regenwater gebruiken om het tuintje water te geven.
Geveltuin aanleggen bij inwoner Daniël
In 2022 won een inwoner de aanleg van een geveltuintje. In deze video geven we een uitleg hoe je een geveltuintje zelf kunt aanleggen.