Handhavingsverzoek

Stel u denkt dat iemand zich niet aan de wetten en regels van de gemeente houdt. Bijvoorbeeld omdat iemand iets doet zonder vergunning. U kunt dan een handhavingsverzoek doen. Met een handhavingsverzoek start u een juridische procedure tegen iemand. 

Beschrijving

 U kunt een handhavingsverzoek doen wanneer:  

  • U er zelf direct last van heeft. U bent belanghebbende.  
  • Uw verzoek gaat over een situatie waar de overheid bij betrokken is. Bijvoorbeeld als iemand iets bouwt zonder vergunning. Als het gaat over onenigheid over privé-eigendommen, kunt u geen handhavingsverzoek doen.  

 Ga eerst zelf in gesprek  

Een handhavingsverzoekprocedure duurt meestal lang.  Daarom kunt u het beste eerst zelf gaan praten met de overtreder. Samen kunt u de situatie bespreken en zoeken naar een oplossing. Dat is ook beter voor de onderlinge relatie. Vindt u het lastig om in gesprek te gaan met elkaar? Lukt dit niet of loopt het gesprek op niets uit? Dan kunt u Buurtbemiddeling vragen om u te helpen. 

Indienen

Melding of handhavingsverzoek

Wanneer u ergens overlast van heeft, kun u ook een melding doen bij de gemeente. U kunt een melding openbare ruimte maken over bijvoorbeeld:

  • Zwerfvuil
  • Vernielingen
  • Losliggende stoeptegels
  • Overlast

Ernstige problemen lossen we als het kan snel op. Minder dringende zaken plannen we in voor onderhoud. De gemeente neemt over een melding geen formeel besluit. U mag een melding openbare ruimte anoniem doen. 

U dient een handhavingsverzoek altijd schriftelijk in.

De gemeente neemt over uw verzoek een formeel besluit, waartegen u bezwaar en beroep kunt instellen.

  • U moet het verzoek onder uw eigen naam indienen.
  • U kunt uw verzoek alleen schriftelijk indienen. Stuur uw brief naar:
    Gemeente Velsen
    t.a.v. Domein Fysieke leefomgeving - Toezicht en Handhaving
    Postbus 465
    1970 AL IJmuiden

Dit zet u in uw aanvraag  

  1. Dat het om een handhavingsverzoek gaat.  
  2. Uw naam, uw adres en uw handtekening.  
  3. De datum waarop u de aanvraag doet (dagtekening).  
  4. Een beschrijving van de situatie.  
  5. Welke regels er volgens u worden overtreden.  
  6. De naam van het bedrijf of de persoon waarover u een verzoek indient.  
  7. Bewijsmateriaal zoals een foto of een brief, als u dat heeft.

Staan deze gegevens niet in uw verzoek? Dan kunnen wij het niet behandelen. U ontvangt daarvan een bericht. U kunt dan alsnog gegevens aanvullen.

Wat gebeurt er met uw aanvraag

Als u een handhavingsverzoek indient, start er een handhavingsprocedure. U ontvangt een ontvangstbevestiging als uw verzoek voldoet aan de genoemde voorwaarden. De gemeente doet aan hoor- en wederhoor. Dat betekent dat wij contact met u opnemen. En ook met degene die zich volgens u niet aan de regels houdt. Wij beoordelen verder uw verzoek. Daarna nemen we een formeel besluit over uw verzoek.    

Tijd  

Het nemen van een besluit duurt meestal 8 weken. Dit heet de beslisperiode. Het kan gebeuren dat het niet lukt binnen 8 weken. Dan kan de gemeente de beslisperiode een keer verlengen.

Niet anoniem  

U kunt een handhavingsverzoek niet anoniem doen. Dit betekent dat degene die volgens u in overtreding is, alle informatie mag zien. Dus ook uw gegevens.   

Bijzonderheden

Bezwaar  

Bent u het niet eens bent met de beslissing op uw handhavingsverzoek? Dan kunt u hiertegen bezwaar indienen.  
Ook de overtreder kan bezwaar indienen tegen het besluit.   
Wanneer er bezwaar wordt gemaakt wordt er opnieuw een juridische procedure opgestart. Dit kan ook enige tijd in beslag nemen.