Horen, zien en melden

In samenwerking met de gemeente, woningbouwcorporaties, welzijnsinstellingen, wijkplatforms en politie is het project Horen, Zien en Melden gestart. Ziet u een verdachte situatie of dat er een misdrijf wordt gepleegd, meld dit dan direct bij de politie. Want hoe meer ogen en oren in de wijk, hoe veiliger de wijk.

Getuige? U kunt iets doen!

Bent u getuige van een vernieling, misdaad of een ongeluk, bel dan naar 112. Is er geen directe actie noodzakelijk maar weer u wel die de dader is of heeft u andere belangrijke informatie, bel dan naar 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem, 0800 7000.

Insluiping (HorenZienMelden)

Om deze video te bekijken gaat u akkoord gaan met de voorwaarden en privacybeleid van Youtube.

Beeldmateriaal

Beeldmateriaal kan de politie helpen daders te pakken en ze op te laten draaien voor de kosten. Hoe? Pak uw mobiele telefoon en start met filmen of fotograferen. Let uiteraard wel altijd eerst op uw eigen veiligheid! Lukt het u om beelden te maken, dan kunnen die de politie enorm helpen. Zo kunnen ze meteen zien dat de donkere auto die u zich herinnert een blauwe Ford Mondeo was. Of dat op de rode trui van de dader het logo van een grote voetbalclub staat. Al dat soort details helpen. Wie foto- of filmmateriaal heeft voor de politie kan contact opnemen met 0900 8844.

Melden helpt!

Juist deze meldingen zijn cruciaal om de politie te helpen om meer aanhoudingen te doen. Horen, Zien en Melden draait om het vergroten van het besef bij de wijkbewoners dat het direct melden van verdacht gedrag en strafbare feiten cruciaal is voor de politie om beoogde verdachten aan te kunnen houden.
Er blijkt namelijk dat bijna alle heterdaad aanhoudingen, van bijvoorbeeld inbraken in woningen, plaatsvinden na een melding van een wijkbewoner. Slechts 1 op de 9 waargenomen misdrijven wordt binnen enkele minuten gemeld via het alarmnummer 112. Dit kan beter!

U kunt bij de gemeente terecht voor alle mogelijke vragen over zaken die de leefbaarheid van de wijk aangaan. U kunt bijvoorbeeld een melding doen om gebreken en/of schade in de openbare ruimte door te geven.