Keuzes bomen boomplantactie

De gemeente Velsen gaat vergroenen. Daarom geven we bomen weg aan inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties tijdens onze boomplantactie. U heeft de keuze uit 5 boomsoorten: Beuk, zomereik, grove den, zoete kers en sporkehout.

Beuk: Fagus sylvatica

Eigenschappen

  • Maximale hoogte: 35 - 46 meter
  • Standplaats: De beuk groeit het beste bij een vochthoudende, goed doorlatende bodem. De boom kan niet goed tegen verhoogde waterstanden of tegen extreem droge zandgronden.

Informatie

Dankzij de grote en brede kroon zorgt de beuk voor schaduw en draagt hij zo bij aan klimaatbestendigheid. 

Zomereik: Quercus robur

Eigenschappen

  • Maximale hoogte: 25 - 35 meter
  • Standplaats: De zomereik kan op zowel lichte als zware gronden staan, zolang er voldoende doorwortelbaarheid is. De boom kan goed tegen droogte. Hij is wel gevoelig voor stilstaand en hoog grondwater.

Informatie

De eikels van de zomereik zijn niet alleen voedsel voor veel diersoorten, maar ook honderden insecten zijn afhankelijk van deze boom, bijvoorbeeld de eikenpage vlinder

Grove den: Pinus sylvetris

Eigenschappen

  • Maximale hoogte: 30 - 40 meter
  • Standplaats: De grove den groeit vooral op voedselarme zandgrond. Hij heeft volle zon nodig.

Informatie

De grove den trekt vogels aan die een voorkeur voor naaldhout hebben, zoals zwarte mezen en goudhaantjes. Sperwers nestelen in volwassen bomen en bosuilen rusten overdag tussen het groen. Ook is de grove den goed voor insecten.

Zoete kers: prunus avium

Eigenschappen

  • Maximale hoogte: 4 - 8 meter
  • Standplaats: De zoete kers groeit op luchtige en goed doorlatende, eerder neutrale gronden. Ook groeit hij op voedselrijke gronden.

Informatie

De zoete kers geeft heerlijk eetbaar fruit, dat ook graag gegeten wordt door veel dieren.

Sporkehout: Frangula alnus

Eigenschappen

  • Maximale hoogte: 4 - 6 meter
  • Standplaats: De sporkehout groeit op een vochthoudende, lichte bodem. De boom groeit ook op arme stuifzanden en op natte zandgronden.

Informatie

De sporkehout is een fantastische boom voor vlinders en bijen. Aan de boom groeien bessen die vogels erg lekker vinden.

Advies bij het planten van uw boom

Bomen zijn prachtig. Niet alleen zijn ze mooi, maar ze houden de lucht schoon, houden onze hoofden koel dankzij de schaduw, helpen wateroverlast tegen te gaan en zijn natuurlijk belangrijk voor de natuur. Maar hoe plant je nou een boom? En waar? Daar gaan we je bij helpen.

Beste periode

Er zijn twee ideale periodes waarin u bomen kunt planten, namelijk tijdens het voorjaar (maart-april) en het najaar (oktober-november). Als het vriest kunt u de boom niet planten.

Locatie

De locatie waar de boom komt, moet aan een aantal eisen voldoen. 

  • De juiste grondsoort: Als u een tuin hebt met veel zand, kies dan een boomsoort die hier goed in kan groeien. Is de grond vochtig? Neem dan geen boom die hier slecht tegen kan. Kies dus een boom die past bij de locatie waar u de boom wilt planten. 
  • De boom moet 2 meter vanaf de erfgrens van uw buren worden geplant. Wilt u de boom dichterbij planten? Dan moet u hiervoor toestemming hebben van uw buren. 
  • Op de locatie waar de boom komt, moet een ruimte van 1x1 meter vrij zijn van obstakels en moet zwarte grond aanwezig zijn tot een diepte van 60 cm. De locatie moet voldoende zonnig zijn en ruimte hebben, zodat de boom volwassen kan worden.

Planten in verharding

Verharding omruilen voor groen is één van de beste manieren om de natuur te helpen. Maak hiervoor 1 vierkante meter vrij door verharding te verwijderen. Graaf het onderliggende zand weg en vul dit aan met goede grond. 

Verzorging

Tijdens het plantseizoen hoeft u niet veel te doen om de boom te verzorgen. Maar wanneer het warmer wordt en de boom zijn blaadjes laat zien, droogt de boom sneller uit. Daarom is het belangrijk om hem veel water te geven, zeker tijdens de warme dagen. Jonge boompjes zijn erg gevoelig voor verdroging.