Ondernemers werken samen aan een duurzame IJmond

02 november 2023
Duurzaam

Op maandag 30 oktober was het allereerste duurzaamheidscongres van de IJmond. Ruim 150 ondernemers, bedrijven, organisaties en evenementorganisatoren in de IJmond waren aanwezig om meer te leren over duurzaamheid en ervaringen met elkaar te delen.

Wethouder Duurzaamheid Jeroen Verwoort trapte de middag af. Hij benadrukte dat we hier in een bijzondere regio zitten waar veel mogelijk is. 'Bedrijven die samenwerken op het gebied van verduurzaming komen in een sneltreinvaart terecht waarbij duurzame ideeën niet op de plank blijven liggen, maar daadwerkelijk worden gerealiseerd. Het bundelen van de krachten draagt ook bij aan onze ambitie om de eerste groene industriezone van Nederland te worden.' De wethouder interviewde ook de winnaar van de IJmond Duurzaam Award Willem Putter. ‘Een echte inspirator voor ondernemers’ noemde wethouder Jeroen Verwoort hem. Hij heeft zijn bakkerij in Uitgeest helemaal zelf aardgasvrij gemaakt. 'Als iemand zegt dat het niet kan, dan ga ik twee keer zo hard werken om het tegendeel te bewijzen', aldus Willem Putter.

Implementeer bestaande oplossingen

Spreker Ruud Koornstra inspireerde de bezoekers met een lezing over duurzaam ondernemen. 'Ondernemers hebben de kracht en de creativiteit om problemen op te lossen. Dat kunnen ze veel beter dan die mensen in Den Haag. Kijk bijvoorbeeld naar wat Willem Putter heeft gedaan met zijn eigen bakkerij! De meeste oplossingen bestaan al: ze moeten alleen verder gedeeld worden. We moeten zorgen dat we innovaties met elkaar delen zodat we ze kunnen implementeren bij zoveel mogelijk bedrijven.' Ruud Koornstra is coördinator van het door de Verenigde Naties opgestelde Sustainable Development Goal 7: het zorgen voor betaalbare en duurzame energie voor iedereen. Hij inspireerde de ondernemers met verhalen over zijn ervaringen. Bijvoorbeeld over allerlei technische ontwikkelingen die hij tegenkomt die volgens hem echt kunnen helpen om het energieprobleem op te lossen. Zo liet hij een lamp zien die gebruikmaakt van energie uit de omgeving. En een poeder (natriumboorhydride) dat waterstof kan opslaan.

Kennissessies

Na het plenaire gedeelte gingen ondernemers uit elkaar om deel te nemen aan één van de vijf kennissessies. Ondernemers konden meer leren over het hergebruiken van reststromen uit afval tijdens een speels opgezette "circulaire escaperoom”. Ook konden zij meer informatie krijgen over bijvoorbeeld de gratis energiescan van GreenBiz IJmond en welke subsidies er allemaal beschikbaar zijn voor ondernemers. Organisator en regisseur van het Lokaal Klimaat Akkoord Jacqueline Schous-Koster kijkt terug op een geslaagd congres: 'Bezoekers gaven aan dat ze een fijne sfeer vonden hangen op het congres. Het motiveerde ze om aan de slag te gaan. Er waren ook kritische geluiden over de snelheid waarin gehandeld moet worden.'

Aan de slag

Voor 2030 moeten we als Nederland 55% CO2 besparen ten opzichte van 1990. Dat betekent dat iedereen aan de slag gaat. Wet- en regelgeving verandert, maar ook de onzekere gas- en energieprijzen maken dat ondernemers en bedrijven kritisch gaan kijken naar hun bedrijfsvoering. Het congres hielp ondernemers, evenementenorganisatoren en organisaties, groot of klein, een weg te vinden door de regelgeving. Het bood daarnaast concrete handvatten om (verder) aan de slag te gaan met verduurzaming. 'Ik kreeg terug van een ondernemer dat hij niet wist dat er zóveel hulp beschikbaar was. En wat ook opviel, was de grote bewondering voor ondernemers die al grote stappen gezet hebben. Wat mij betreft is dat precies wat we met het Lokaal Klimaat Akkoord willen: ondernemers verbinden met partijen die ze verder kunnen helpen. Of dat nu hulporganisaties zijn of andere bedrijven die al  met eenzelfde soort uitdaging te maken hebben gehad.' aldus Jacqueline.

Samenwerken in IJmond

Wethouder Jeroen Verwoort: 'In de IJmond zijn er veel bedrijven die al goed bezig zijn, en er zijn ook nog flink wat bedrijven die hulp kunnen gebruiken. Door het congres voor de hele IJmond aan te bieden, hebben bedrijven en organisaties die elkaar normaal niet zo snel tegenkomen ervaringen kunnen delen en van elkaar kunnen leren. Wat mij betreft vertellen we elkaar volgend jaar op het tweede duurzaamheidscongres wat we hebben bereikt en welke ambities we nog meer hebben, want het smaakt naar meer!'