Referendum

Bij een referendum kunnen Velsenaren met stemrecht advies geven over een voorstel waarover de gemeente een besluit gaat nemen. U stemt dan voor of tegen een voorgenomen besluit van de gemeenteraad.

Beschrijving

Bent u het niet eens met een voorgenomen besluit van de gemeenteraad? Dan kunt u, een groep inwoners of een belangengroepering een referendumverzoek indienen. 

Een referendumverzoek indienen bestaat uit 3 fases:

  1. In fase 1 verzamelt u 250 steunverklaringen (handtekeningen) en dient u uw eerste verzoek in. Dit noemen we een inleidend verzoek. Dit moet uiterlijk 7 dagen voor de raadsvergadering waarin het ontwerp raadsbesluit wordt besproken worden ingediend. Als het inleidend verzoek is goedgekeurd kunt u verder naar fase 2.   
  2. In fase 2 verzamelt u 2500 steunverklaringen (handtekeningen). Dit heet het definitief verzoek. Dit moet binnen 6 weken nadat de raad heeft besloten het inleidend verzoek goed te keuren worden ingediend. U bevestigt met een definitief verzoek dat u een referendum wilt over een beslissing van de gemeenteraad.
  3. Vervolgens besluit de gemeenteraad of er een referendum komt. De uitslag van het referendum is een advies aan de raadsleden. Dit heet een raadgevend referendum. De gemeenteraad neemt het uiteindelijke besluit. De gemeenteraad is niet verplicht de uitslag te volgen. Als de raad besluit dat er een referendum komt, stellen zij de datum, stemlocaties en het budget vast. 

Het onder de aandacht brengen van het inleidend verzoek of de definitieve aanvraag doet u zelf. U houdt ook zelf de administratie bij van alle steunverklaringen.

Onder ‘Bijzonderheden’ vindt u het actuele overzicht met aanvragen. 

Aanvragen

Er zijn 3 mogelijkheden om een referendum te ondersteunen:

  1. Vul online het formulier Ondersteuningsverklaring inleidend verzoek referendumexterne-link-icoon in. Hiervoor moet u inloggen met DigiD. Iedereen die het referendum daarna wil steunen, logt ook in en vult het formulier in. 
  2. Download de steunverklaringexterne-link-icoon, onderteken deze en lever deze in op het gemeentehuis. Een medewerker van Burgerzaken controleert of u stemgerechtigd bent en zet een stempel op uw steunverklaring om deze te bekrachtigen. Lever uw steunverklaring in bij de initiatiefnemer.
  3. Ga naar het gemeentehuis en vraag om de lijst voor steunverklaringen/handtekeningen. Vul de verklaring in, onderteken deze en lever deze in. Een medewerker van Burgerzaken controleert of u stemgerechtigd bent en zet een stempel op uw steunverklaring om deze te bekrachtigen. Lever uw steunverklaring in bij de initiatiefnemer. 

    Let op: Iedereen die steun betuigt en de lijst wil ondertekenen, meldt zich zelf bij de balie en moet zich legitimeren. 

Voorwaarden

Over een aantal onderwerpen kan geen referendum worden gehouden, zoals:  

  • De hoogte van de gemeentelijke belastingen en tarieven,
  • De vaststelling van de begroting en jaarrekening van de gemeente, 
  • De benoeming en het ontslag van ambtenaren.

Voorwaarden referendum

  • Het onderwerp moet een besluit van de raad zijn. De besluiten van de raad staan in de agenda van de gemeenteraadexterne-link-icoon. Klik op een datum van een raadsvergadering om de besluiten per agendapunt te zien. Of bekijk de raadsbesluitenexterne-link-icoon of raadsvoorstellenexterne-link-icoon.  
  • Initiatiefnemers zijn inwoners van Velsen die mogen stemmen voor de Velsense gemeenteraad.  
  • Voor een referendum moeten initiatiefnemers steunverklaringen (handtekeningen) verzamelen. Niet iedereen mag een steunverklaring geven. Alleen steunverklaringen van inwoners die mogen stemmen bij de verkiezingen voor de Velsense gemeenteraad, zijn geldig.
  • De steunverklaringen van het inleidend verzoek kunt u niet hergebruiken bij het definitieve verzoek. De steunverklaringen van het inleidend verzoeken moeten bij het definitief verzoek opnieuw ingediend worden.
  • Een inleidend verzoek om een referendum te houden moet uiterlijk één (1) week voor de plenaire behandeling van het concept raadsbesluit bij de raad ingediend worden. Het verzoek is voorzien van een dagtekening en vermeldt om welk concept besluit het gaat. Daarbij moeten de 250 steunverklaringen worden gevoegd. 

Bijzonderheden

Overzicht referendum aanvragen

Op dit moment is er geen actueel inleidend verzoek. 

Meer informatie

De Referendumverordening vindt u op Velsens beleid, paragraaf Kaders raad.

Referendumcommissie

Om te zorgen dat de procedure voor een referendum goed verloopt, is er een onafhankelijke referendumcommissie. De commissie:

  • Geeft onafhankelijke informatie over het referendum, de verordening, het proces en waar aan te denken.
  • Controleert of alles netjes volgens de referendumverordening gaat.
  • Controleert of de gemeente neutraal over het referendum communiceert.
  • Geeft de gemeenteraad, voorzitter van het Centraal Stembureau en het college van B&W advies over de referendumverordening. Dat kan zij gevraagd én ongevraagd doen.

Heeft u vragen voor de referendumcommissie? Neem contact op via griffie@velsen.nl.  

Contact

Wilt u weten of uw onderwerp voldoet aan de eisen voor het houden van een referendum? Neemt u dan contact op met de griffie.