Verbinden Aanlanding Wind op Zee
Het Programma Verbindingen Aanlanding Wind Op Zee (VAWOZ) 2031-2040 onderzoekt hoe en waar we in Nederland tussen 2031 en 2040 windenergie aan land kunnen brengen en kunnen aansluiten op het hoogspanningsnet of waterstofnetwerk.
Dit wil het programma realiseren met zo min mogelijk gevolgen voor mens en natuur. Ook onderzoekt het programma kansrijke locaties om van windenergie waterstof te maken.
Het belang van windenergie
We gaan in Nederland in de toekomst steeds meer duurzame energie gebruiken. Het verduurzamen van onze energievoorziening vermindert de CO2-uitstoot en levert een grote bijdrage aan het doel om in Nederland in 2050 klimaatneutraal te zijn. Windenergie die Nederland op zee opwekt, is heel belangrijk voor die verduurzaming. Deze elektriciteit wil de Rijksoverheid wanneer nodig ook omzetten in waterstof. Zo is altijd energie beschikbaar, ook wanneer het niet waait.
Wind aan Zee in Noord-Holland
Aan land brengen van elektriciteit
Voor het aan land brengen van elektriciteit worden zes locaties in Noord-Holland onderzocht: Den Helder, Agriport A7, Vijfhuizen, A9-Zuid, Velsen en een locatie tussen Beverwijk en Diemen. Het doel van VAWOZ is om de elektriciteitskabels zo veel mogelijk aan te landen op plekken waar de meeste energie direct gebruikt wordt, zodat de energie niet het volle hoogspanningsnet op hoeft.
De mogelijke ondergrondse routes naar deze hoogspanningsstations zullen lopen via Julianadorp, Egmond, Castricum, Velsen-Noord/Heemskerk, IJmuiden en Zandvoort.
Waterstof
Voor het aanlanden van waterstof worden twee locaties in Noord-Holland onderzocht: Den Helder en regio IJmond. Het is de bedoeling dat op zee geproduceerde waterstof op land wordt aangesloten op het toekomstige Waterstofnetwerk Nederland.
Verder onderzoekt Programma VAWOZ in Noord-Holland ruimte voor de realisatie van een elektrolyser. Dit is een ‘waterstoffabriek’ die groene waterstof produceert met behulp van elektriciteit van windenergie.
Terugkoppeling reacties onderzoeksplan
In het voorjaar van 2024 kon u een reactie geven op het concept-onderzoeksplan van het Programma VAWOZ. Hierop kwamen 2273 reacties. In de Nota van Antwoord (NvA) leest u de antwoorden op deze reacties. Een aantal reacties leidde ook tot aanpassingen in het definitieve onderzoeksplan (dit heet: Notitie Reikweidte en Detailniveau).
Meer informatie over de terugkoppeling op het onderzoeksplan leest u op de website van Wind op Zee.
Vervolg van het onderzoek
Het onderzoek, waarvoor nu het definitieve plan verschijnt, heet officieel de Integrale Effectenanalyse (IEA). De Plan-Milieueffectrapportage (Plan-MER) is hier onderdeel van. Het onderzoek bestaat uit 2 rondes. De tweede ronde is een verdieping op de resultaten van de 1e ronde en duurt naar verwachting tot medio 2025. Hierin neemt het programma de inhoud uit de Nota van Antwoord mee.
De Integrale Effectenanalyse onderzoekt de effecten van alle routes en locaties op verschillende onderdelen, zoals:
- de impact op het milieu
- technische haalbaarheid
- of de elektriciteit op een bepaalde locatie op het hoogspanningsnet past
- wat de gevolgen voor de ruimte in de omgeving zijn.
Dit doet het programma ook weer samen met haar partners, zoals TenneT, Gasunie, Rijkswaterstaat, provincies, gemeenten en maatschappelijke belangenorganisaties. Waarschijnlijk kunt u de resultaten van deze onderzoeken in het 1e kwartaal van 2026 inzien.