Zo werkt de raad

De gemeenteraad vertegenwoordigt de inwoners van de gemeente en is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente.

De gemeenteraad

De gemeenteraad vertegenwoordigt de inwoners van de gemeente en is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente.  

De raad stelt de hoofdlijnen van het gemeentebeleid vast: wat willen we in Velsen bereiken en wat gaan we daarvoor doen? De gemeenteraad geeft daarmee opdracht aan het college om de plannen en of het beleid uit te voeren. Ook controleert de raad of het college van burgemeester en wethouders dat beleid goed uitvoert.

De gemeenteraad heeft daarmee dus 3 belangrijke rollen:

  1. volksvertegenwoordiging
  2. kaderstellen
  3. controleren.

De gemeenteraad van Velsen bestaat uit 33 raadsleden van 10 verschillende politieke partijen. De burgemeester is voorzitter van de raad. De raadsleden worden om de 4 jaar door de kiesgerechtigde inwoners gekozen. Inwoners hebben dus via de verkiezingen invloed op de samenstelling van de raad

Het gemeentebestuur

 De gemeenteraad, of kort 'de raad', vormt samen met het college van burgemeester en wethouders (B en W) het gemeentebestuur. De belangrijkste taak van de gemeenteraad is het vertegenwoordigen van de inwoners door de hoofdlijnen te bepalen van het gemeentelijk beleid. 

Het college van B en W is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur. De raad houdt ook toezicht op het dagelijks werk van het college van B en W. Het college moet op zijn beurt verantwoording afleggen aan de gemeenteraad. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een raadsvergadering of met een collegebericht.

Raadsakkoord

Vlak na de verkiezingen maakten de fracties met elkaar een raadsakkoord 2022-2026. Hierin staat opgeschreven wat de raad in deze raadsperiode wil doen. Ze hebben dus een gezamenlijk doel. In Velsen heeft de raad geen coalitie en oppositie. Als fracties iets willen dan kunnen ze bij alle partijen steun zoeken.

Raadsprogramma

In het raadsprogramma staat de gezamenlijke agenda van de gemeenteraad met inhoudelijke prioriteiten. Het maakt duidelijk aan de Velsense samenleving waar de prioriteiten van de raad liggen. Het raadsprogramma wordt jaarlijks getoetst aan de actualiteit. De bevindingen van de toetsing kunnen leiden tot een eventuele bijstelling van het raadsprogramma.