Begrippenlijst gemeenteraad

We proberen zoveel mogelijk makkelijke woorden te gebruiken. Tijdens een vergadering hoort u toch nog vaak woorden die het bestuur gebruikt. Hierbij een uitleg van de vaktermen van A t/m Z.

Agendacommissie

Deze commissie bepaalt hoe de agenda van de sessies en raadsvergadering eruit komt te zien. Het college van B en W, raadsleden, raadscommissies of de griffie dragen onderwerpen aan.

Amendement

De raad kan raadsvoorstellen ‘amenderen’, dat wil zeggen ‘wijzigen’. Een amendement is een voorstel tot tekstuele wijziging van een ontwerpverordening of ontwerpbesluit.

Auditcommissie

De auditcommissie voert gesprekken met de accountant en concerncontroller over de jaarrekening, de managementletter en de (financiële) bedrijfsvoering. Zij overlegt over de keuze en aansturing van de accountant en brengt (financiële) adviezen uit aan de raad. De auditcommissie bestaat uit raadsleden.

Beeldvormende vergadering

De raad kan besluiten over een bepaald onderwerp een beeldvormende vergadering te houden. Om over dat onderwerp meer informatie te krijgen, gaat de raad in gesprek met deskundigen, bedrijven, instellingen of inwoners.

Begroting

De begroting is een plan voor het geld dat de raad per onderwerp beschikbaar wil stellen in het volgende jaar.

Bezoldigd

Bezoldigd betekent dat voor de werkzaamheden een vergoeding of presentiegeld wordt betaald, of dat sprake is van een betaalde baan.

BOB model

BOB staat voor beeldvorming, oordeelsvorming en besluitvorming:

  1. Bij beeldvormende sessies krijgt de raad informatie over een bepaald onderwerp. Deze informatie hebben ze nodig om een beeld te vormen over het onderwerp. Deze informatie kan vanuit de organisatie (wethouder en ambtenaren) komen maar ook vanuit externe organisaties of inwoners. 
  2. De oordeelsvormende fase heeft 2 soorten sessies:
  • De raad kan de wethouder advies meegeven over een bepaald onderwerp. Dit zijn adviserende sessies.
  • In de oordeelsvormende sessies geeft de raad aan hoe ze waarschijnlijk over het onderwerp gaan besluiten.

         3. De besluitvorming is altijd tijdens een raadsvergadering.

Burgemeester

De burgemeester is voorzitter van de raad en het college. De burgemeester wordt benoemd door de Kroon op voordracht van de raad. De burgemeester wordt benoemd voor een periode van 6 jaar. Herbenoeming is mogelijk, als de raad en de burgemeester dit wensen. De burgemeester heeft ook eigen taken bijvoorbeeld op het terrein van openbare orde en veiligheid, communicatie, bestuurlijke integriteit en de verkiezingen.  De burgemeester van Velsen is Frank Dales.

Burgerinitiatief

Als een inwoner een onderwerp op de agenda van de gemeenteraad wil zetten, heet dit een burgerinitiatief. Hiervoor moeten minimaal 30 handtekeningen worden verzameld.

College van burgemeester en wethouders (B en W)

Het college van burgemeester en wethouders vormt het dagelijks bestuur van een gemeente. De wethouders worden gekozen door de gemeenteraad. En de burgemeester wordt benoemd door de Kroon (de Koning en de verantwoordelijke minister van BZK). Dat gebeurt op voordracht van de gemeenteraad. De vergaderingen van het college van B en W zijn niet openbaar.

Conform

Conform betekent gelijk aan of hetzelfde.

Fractie

Een fractie bestaat uit raadsleden van dezelfde politieke partij. Elke fractie heeft een fractievoorzitter, ook als de fractie uit één persoon bestaat. Binnen de gemeenteraad zijn er 10 fracties.

Gemeenschappelijke regeling

Gemeenschappelijke regelingen zijn samenwerkingsverbanden tussen meerdere overheden, zoals o.a. gemeenten, provincies en waterschappen.

Gemeenteraad

De gemeenteraad vertegenwoordigt de inwoners van de gemeente en is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente. De raad stelt de hoofdlijnen van het gemeentebeleid vast: wat willen we in Velsen.

Griffie

Raadsleden hebben naast hun raadswerk vaak een drukke baan. De griffie ondersteunt en adviseert de raads- en steunfractieleden bij hun werk. De griffie organiseert o.a. vergaderingen, zorgt voor volledige en juiste vergaderstukken, adviseert insprekers en verzorgt de communicatie over de gemeenteraad. De griffie is onafhankelijk en neutraal. Vanuit deze positie kan een griffie een raadslid professioneel bijstaan en adviseren. Ook inwoners kunnen rekenen op de griffie.

Griffier

De griffier is de eerste adviseur van de raad. Hij zorgt ervoor dat vergaderingen worden voorbereid en in goede banen lopen. Hij staat raadsleden bij en adviseert ze. De griffier is de schakel tussen de samenleving en de gemeenteraad. Hij slaat ook een brug tussen de gemeenteraad en gemeentelijke organisatie. De griffier geeft leiding aan de griffie.

Het recht op informatie

De leden van de gemeenteraad hebben recht op alle informatie, die zij nodig hebben voor de uitoefening van hun taak. Het college van burgemeester en wethouders heeft een actieve informatieplicht. Raadsleden kunnen het college ook schriftelijke vragen stellen. Het college is verplicht deze te beantwoorden.

Ingekomen stukken

Alle brieven en berichten gericht aan de gemeenteraad worden vermeld bij de ingekomen stukken. De ingekomen stukken staan op de agenda van de raadsvergadering.

Inspreken

Bij commissievergaderingen kunt u iets aan de raad vertellen. Dit heet inspreken. U kunt inspreken over een onderwerp dat 2 á 3 minuten de tijd om iets aan de raad te vertellen. Het inspreken kent wel een aantal spelregels. Zo moet u onder andere 24 uur voor aanvang van de commissievergadering bij de griffie aangeven dat u komt inspreken.

Integriteit

Raadsleden en collegeleden handelen volstrekt integer. Zij zijn niet omkoopbaar en doen niet aan belangenverstrengeling. Dit betekent dat zij niet handelen om er zelf beter van te worden.

Interpelatiedebat

Met een interpellatie kan een raadslid het college of de burgemeester vragen stellen over een onderwerp dat niet op de agenda staat. Het is een zwaarwegend middel om antwoorden te krijgen over een politiek, actueel en belangrijk onderwerp.

John van Dijkfonds

Het John van Dijkfonds is een fonds dat is opgericht door de gemeenteraad van Velsen. Een aantal raadsleden richten zich op het betrekken van kinderen en jongeren bij de gemeenteraad en de lokale democratie.

John van Dijk werd in 1990 op 26 jarige leeftijd raadslid van de gemeente Velsen. Op 30 april 2001 is hij overleden na een lange en slopende ziekte. John is een raadslid geweest dat op ongewone wijze opkwam voor ideeën van jongeren. Door zijn inzet, enthousiasme en door het inschakelen van zijn netwerken heeft hij jongeren enthousiast gemaakt voor de politiek. Bij zijn inzet voor jongeren heeft nooit de partijpolitiek voorop gestaan.

Memo

Een memo is een brief waarbij het college of de burgemeester de raad informatie verstrekt over een bepaald onderwerp.

Motie

Een motie is een oordeel, wens of verzoek van de raad aan het college. Een motie kan alleen worden ingediend tijdens een raadsvergadering. Als er een motie wordt ingediend dan is dat meestal bij een onderwerp die op de agenda staat.

Motie Vreemd aan de orde van de dag

Raadsleden kunnen een motie indienen over een onderwerp die niet op de agenda staat. Dat heet een motie vreemd aan de orde van de dag. Meestal wordt het afgekort tot motie vreemd.

Najaarsnota

De Najaarsnota geeft een actueel beeld hoe het gaat met de uitvoering van de begroting van dat jaar. In de nota staan de afwijkingen van de beleidsvoornemens en de belangrijkste financiële afwijkingen.

Nevenactiviteit of nevenfunctie

Werk dat naast het eigen beroep of raadswerk wordt gedaan.

Presidium

Het presidium vormt het dagelijks bestuur van de raad en bestaat uit alle fractievoorzitters.

Raadsstukken

Dit zijn de schriftelijke stukken die op de agenda voor een raadsvergadering worden geplaatst. Naast raadsvoorstellen, zijn dit de besluitenlijst van de vorige vergadering, een lijst met alle bij de gemeenteraad ingekomen stukken en eventuele moties en amendementen.

Raadsvergadering

Tijdens de raadsvergadering, die meestal 4 weken op donderdagavond is, besluiten de raadsleden over de belangrijkste onderwerpen in de gemeente. Het is hét moment dat de gehele raad bijeenkomt. Raadsvergaderingen zijn bijna altijd openbaar. Hier kan in speciale gevallen van worden afgeweken.

Raadsvoorstel

Een raadsvoorstel komt van het college van B en W, van 1 of meerdere raadsleden, het presidium of een groep inwoners door middel van een burgerinitiatiefvoorstel. In een raadsvoorstel kan nieuw beleid worden voorgesteld, maar ook een procesverandering. Tijdens de raadsvergadering nemen de raadsleden een besluit over het raadsvoorstel.

Regionale samenwerking

De gemeente Velsen werkt in een aantal regionale samenwerkingsverbanden met verschillende andere overheden samen. Soms is die samenwerking wettelijk verplicht, soms wordt er samengewerkt uit strategische of praktische overwegingen.

Rekenkamer

Elke gemeente, provincie en waterschap moet een rekenkamer hebben. Rekenkamers onderzoeken de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het beleid. Dat gaat om meer dan rekenen. Ze onderzoeken wat er gebeurt en wat dat kost en oplevert. En: hoe dat beter kan. Een rekenkamer doet onafhankelijk onderzoek. De leden van de rekenkamer zijn extern. Zie Rekenkamer.

Schriftelijke vragen

Elk raadslid heeft het recht om aan het college van B en W of de burgemeester schriftelijk vragen te stellen over een bepaald onderwerp.

Steunfractieleden

Steunfractieleden helpen fracties bij het voorbereiden van vergaderingen. Ze mogen ook woordvoerder tijdens sessies zijn. Ze zijn niet gekozen als volksvertegenwoordigers en mogen niet aan de raadsvergadering meedoen.

Toezeggingen

Als een wethouder een toezegging doet in de raad heeft hij/zij daarmee een belofte gedaan. En die belofte komt op de lijst met toezeggingen te staan.

Unaniem

Iedereen is het ermee eens.

Voorjaarsnota

In een kadernota worden op hoofdlijnen de inhoudelijke discussiepunten en de technische grenzen voor het opstellen van de begroting vastgesteld. Met deze grenzen kan het college het verder uitwerken en in de begroting van het volgende jaar presenteren.