Beschermd wonen
Beschrijving
Heeft u door geestelijke problemen zorg en ondersteuning nodig? Kunt u daardoor niet zelfstandig wonen? Dan kan dag-en-nachthulp een oplossing zijn. U wordt dan geholpen om goed voor uzelf te zorgen. Dit kan bij u thuis of u gaat ergens wonen waar u de juiste hulp krijgt. U kunt ons eerst bellen om de mogelijkheden te bespreken. Of u doet samen met uw begeleider of een familielid een melding.
Begeleiding
Beschermd thuis
Bent u zelfstandig genoeg, dan kan 'beschermd thuis' voor u een oplossing zijn. U woont thuis en krijgt dan vaak begeleiding. Dit kan gaan om geplande en ongeplande momenten. Met daarnaast de mogelijkheid om 24/7 een beroep te kunnen doen op de begeleiding.
Beschermd wonen
Heeft u veel ondersteuning nodig, dan kan 'beschermd wonen' u helpen. U woont ergens anders, meestal in een groepswoning. In deze woning is altijd begeleiding aanwezig.
Aanvragen
U kunt zich op 2 manieren aanmelden voor deze hulp:
- Vul het Wmo-meldingsformulier in. U kunt ook een Persoonlijk plan Wmo downloaden, invullen en meesturen als bijlage in het formulier.
- Neem contact op met het Klant Contact Centrum via 0255 567200 of 14 0255 (zonder kengetal).
Wat u moet weten
- U kunt een cliëntondersteuner vragen om bij het gesprek te zijn. Dit is iemand die niet bij de gemeente werkt maar wel alle regels kent. Kijk voor meer informatie op onafhankelijkeondersteuners.nl (OCO). Of bel het Sociaal Wijkteam Velsen of met MEE & De Wering op 088 8876970 of mail naar contact@swtvelsen.nl.
- Heeft u voor 1 januari 2025 een indicatie gekregen voor beschermd wonen? Wilt u een verlenging aanvragen? Dan kunt u zich melden bij de gemeente Haarlem. Bel gemeente Haarlem 023 5114368 of kijk op de website van gemeente Haarlem.
Kosten
U betaalt altijd een eigen bijdrage:
- U betaalt voor beschermd thuis een eigen bijdrage. Dit is het abonnementstarief.
- Bij beschermd wonen in een verblijf hangt de hoogte van de eigen bijdrage af van uw inkomen en of u huur betaalt of niet. Gaat u beschermd wonen en betaalt u huur? Dan betaalt u nog steeds het abonnementstarief. Betaalt u geen huur? Dan betaalt u de eerste 4 maanden een lage eigen bijdrage en daarna een hoge eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen.
Het Centraal Administratiekantoor (het CAK) berekent of u een eigen bijdrage moet betalen voor de zorg die u krijgt en hoe hoog deze bijdrage is. U krijgt van het CAK ook de rekening voor het betalen van de eigen bijdrage.
Contactgegevens
Gemeente Velsen / Domein Samenleving
Domein Samenleving
Postbus 168
1970 AD IJmuiden
Telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur via 0255 567200.