Beschermd wonen, maatschappelijke opvang en GGZ

De gemeente is verantwoordelijk voor de ondersteuning van de zelfredzaamheid en participatie van mensen met een beperking, chronische psychische of psychosociale problemen. Ook is de gemeente verantwoordelijk voor het bieden van maatschappelijke opvang aan inwoners die dakloos zijn - of waarbij de veiligheid in het geding is (huiselijk geweld) - en geen eigen netwerk hebben waarop zij kunnen terugvallen.

Wijzigingen

Op 1 januari 2025 start de lokale toegang voor beschermd wonen in Velsen. Dit houdt in dat de gemeente Velsen zelf de meldingen voor beschermd wonen gaat beoordelen. Dit zullen alleen de meldingen zijn, die gedaan worden door inwoners van Velsen. Tot nu toe wordt dit gedaan door gemeente Haarlem. Gemeente Haarlem is tot eind 2024 de centrumgemeente voor de toegang tot beschermd wonen. Voor het aanmelden kunt u terecht op dagbesteding-en-individuele-begeleiding.

Beschermd wonen is een woonvorm voor mensen die niet zelfstandig kunnen wonen. Omdat deze mensen psychisch kwetsbaar zijn, is er een veilige, beschermde woonomgeving nodig. Op een beschermd wonen-locatie is toezicht en begeleiding aanwezig.

In 2022 heeft de gemeenteraad van Velsen het regionale kader ‘Opvang, wonen en herstel 2022 t/m 2027’  vastgesteld. Het doel is dat mensen zo veel mogelijk en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen met passende ondersteuning. Dit kan alleen zijn, maar ook in groepsverband. 

Om dit mogelijk te maken is er in het ‘Uitvoeringsprogramma Beschermd Wonen Gemeente Velsen 2024-2027’ aandacht voor het voorkomen van instroom, verbeteren van ondersteuning en opvang, meer tijdelijke en structurele woonoplossingen en zorgen voor stabiele uitstroom.

Hieronder vindt u alle kaders die specifiek voor dit onderwerp geldend zijn in Velsen.