Ontwikkeling gezondheid
Op deze pagina staat informatie over hoe gezondheidsklachten zich de afgelopen jaren ontwikkelden in de regio per blootstellingsgebied. Het gaat om klachten waarvan bekend is dat ze met de luchtkwaliteit samenhangen: hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, COPD en astma. De GGD-Kennemerland onderzoekt dit iedere vier jaar via de gezondheidsmonitor IJmond.
Informatie bij de meetresultaten op deze pagina
Mogelijke gezondheidsklachten door luchtvervuiling
Luchtvervuiling kan bijdragen aan het ontstaan of verergeren van longziektes, hart- en vaatziektes, laag geboortegewicht en vroeggeboorte en astma bij kinderen. Deze infographic brengt de gezondheidseffecten van luchtvervuiling in beeld (bron: Schone Lucht Akkoord).
De gezondheidsklachten in deze monitor
In deze monitor staat hoe hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, COPD en astma zich in de regio ontwikkelen. De informatie komt van de GGD Kennemerland.
De GGD Kennemerland voert iedere vier jaar onderzoek uit onder inwoners van de regio, de zogenaamde Gezondheidsmonitor. Voor de IJmondregio wordt er een aparte gezondheidsmonitor IJmond gepubliceerd. De afgelopen drie monitoringsronden vroeg de GGD Kennemerland inwoners daarin ook naar gezondheidsklachten die door een arts zijn vastgesteld. De Gezondheidsmonitor IJmond presenteert de resultaten per blootstellingsgebied, zodat duidelijk is of de gerapporteerde klachten meer voorkomen op plekken waar luchtverontreiniging door industrie hoger is.
De GGD voerde het onderzoek voor het laatst in 2020 uit. Eind 2025 komen de cijfers van 2024 beschikbaar.
Gezondheidsklachten niet altijd het gevolg van luchtvervuiling
Andere factoren waaronder leefstijl (o.a. roken, voeding, alcohol, bewegen) en genetische aanleg spelen ook mee bij het ontwikkelen of verergeren van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, COPD en astma. De GGD corrigeert de uitkomsten daarom voor geslacht, leeftijd, opleiding en rookstatus. Bij diabetes corrigeert de GGD aanvullend voor overgewicht en het voldoen aan de beweegnorm. Ervaren gezondheid, hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk corrigeert de GGD aanvullend voor overmatig alcoholgebruik, zwaar alcoholgebruik en geluidhinder. Er wordt ook voor geluidhinder gecorrigeerd, omdat dit ook kan leiden tot onder meer hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Blootstellingsgebieden
Blootstellingsgebieden zijn gebieden die werden vastgesteld op basis van postcodes en op hoeveel de basismetaalindustrie* bijdroeg aan de concentratie van fijn stof (PM10) in de leefomgeving in het jaar 2000.
De GGD onderscheidt in haar rapport vijf blootstellingsgebieden. De kaart onderaan deze pagina laat de ligging van de vijf blootstellingsgebieden zien. Blootstellingsgebieden 5 en 4 met de hoogste concentraties liggen rondom het Tata Steel terrein. Deze gebieden zijn donkerblauw op de kaart. De blootstellingsgebieden 3, 2 en 1 met lagere concentraties liggen verder van het Tata Steel terrein vandaan. Deze zijn licht(er) blauw op de kaart. (Gezondheidsatlas GGD Kennemerland - Gezondheid in de IJmond 2020 - GGD rapport)
*De basismetaalindustrie bestaat uit bedrijven die metaal uit ruw erts halen en bedrijven die metaal bewerken zonder dat er materiaal wordt verwijderd. In Nederland draait deze industrie vooral om de productie van ijzer en staal.