Ontwikkeling hinder geur, stof, roet en rook
Op deze pagina staat per bron hoeveel hinder inwoners ervaren van geur, stof, roet en rook. Denk aan industrie, scheepvaart, houtstook, vliegverkeer en autoverkeer. Op deze pagina staat ook waar de hinder in de IJmond het grootste is en hoe de hinder zich ontwikkelt. De GGD-Kennemerland onderzoekt dit iedere vier jaar via de gezondheidsmonitor IJmond.
Informatie bij de meetresultaten op deze pagina
Hinder: wat het is en hoe hinder van geur, stof, roet en rook zich tot gezondheid verhoudt
Hinder is een verzamelterm voor allerlei negatieve gevoelens zoals ergernis, boosheid en ongerustheid. Behalve dat het ervaren van deze emoties niet prettig is, kunnen deze emoties leiden tot onder andere hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk. De luchtkwaliteit kan daardoor behalve direct, ook indirect via het ervaren van hinder, invloed hebben op gezondheid.
Hinder in deze monitor
De GGD-Kennemerland onderzoekt iedere vier jaar via de gezondheidsmonitor IJmond in hoeverre inwoners hinder ondervinden. De GGD maakt daarbij onderscheid tussen 4 soorten hinder:
- hinder van stof, roet of rook;
- geurhinder;
- geluidhinder;
- slaapverstoring door geluidhinder.
De monitor luchtkwaliteit Velsen gaat over luchtkwaliteit en toont daarom alleen de hinder van geur, stof, roet en rook.
De GGD voerde het onderzoek voor het laatst in 2020 uit. Eind 2025 komen de cijfers van 2024 beschikbaar.
Grootste hinder van geur, stof, roet en rook
Rondom het Tata Steel-terrein zijn de fijn-stofmetingen het hoogste. Dit wordt goed zichtbaar in het kaartje met blootstellingsgebieden onderaan deze pagina. De metingen van de GGD laten zien dat mensen daar ook vaker hinder hebben van geur, stof, roet of rook.
Blootstellingsgebieden
Blootstellingsgebieden zijn gebieden die werden vastgesteld op basis van postcodes en op hoeveel de basismetaalindustrie* bijdroeg aan de concentratie van fijn stof (PM10) in de leefomgeving in het jaar 2000.
De GGD onderscheidt in haar rapport vijf blootstellingsgebieden. De kaart onderaan deze pagina laat de ligging van de vijf blootstellingsgebieden zien. Blootstellingsgebieden 5 en 4 met de hoogste concentraties liggen rondom het Tata Steel terrein. Deze gebieden zijn donkerblauw op de kaart. De blootstellingsgebieden 3, 2 en 1 met lagere concentraties liggen verder van het Tata Steel terrein vandaan. Deze zijn licht(er) blauw op de kaart. (Gezondheidsatlas GGD Kennemerland - Gezondheid in de IJmond 2020 - GGD rapport)
*De basismetaalindustrie bestaat uit bedrijven die metaal uit ruw erts halen en bedrijven die metaal bewerken zonder dat er materiaal wordt verwijderd. In Nederland draait deze industrie vooral om de productie van ijzer en staal.